Wyciąg pięciornika kurzego ziela (Potentilla Erecta Extract)

Wyciąg z pięciornika kurze ziele, zwanego także panieńskim korzeniem, pięciornikiem czteropłatkowym i pięciornikiem leśnym. Roślina występuje pospolicie w Polsce, a także Europie, Azji i Ameryce Północnej. Wyciąg pozyskuje się z całej rośliny lub jej kłącza. Zawiera ok. 20% garbników- głównie katechiny, ponadto saponiny, fenolokwasy, czerwień tormentilową, kwasy organiczne, fitosterole, żywice, tormentol, olejek eteryczny i glikozydy fenolowe. Stosowany głównie w kosmetykach do pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej, przetłuszczającej się skóry głowy i w preparatach do higieny intymnej. Łagodzi podrażnienia, poparzenia, świąd i obrzęki.  Działa przeciwzapalnie, ściągająco i bakteriobójczo, a także obkurcza naczynia krwionośne.