Wosk pszczeli (Cera Alba)

Substancja naturalna, otrzymywana z plastrów woskowych wytwarzanych przez pszczoły Apis mellifica, a następnie oczyszczana głównie w celu pozbawienia koloru i zapachu. Wosk pszczeli jest żółtą masą stałą, a w jego skład wchodzą głównie estry kwasów tłuszczowych, alkohole woskowe, sterole i karotenoidy. Nie rozpuszcza się w wodzie, topi się w temperaturze powyżej 60 C. Wykorzystywany jest jako baza we wszelkiego rodzaju kosmetykach, zwłaszcza do cery suchej. Odżywia i przyspiesza regenerację naskórka. Tworzy ochronną, okluzyjną powłokę na powierzchni skóry i włosów, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni. Stanowi emulgator zapobiega rozwarstwianiu faz wodnej z olejową i nadaje lepkości kosmetykowi.