Stearynian etyloheksylu (Ethylhexyl Stearate)

Substancja pozyskiwana z alkoholu etyloheksylowego, kwasu stearynowego i kwasu tłuszczowego pochodzenia roślinnego. Nierozpuszczalna w wodzie. Łagodna, może być nakładana bezpośrednio na skórę. Stosowana w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni, przez co zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy. Reguluje konsystencje kosmetyków i poprawia ich właściwości aplikacyjne. Stosowana we wszelkiego rodzaju produktach, zapobiega kruszeniu sztyftów, a w środkach myjących spełnia rolę natłuszczającą i odbudowuje barierę lipidową naskórka.