Olej z pestek malin (90 ml)



nierafinowany olej z pestek malin

39.00 zł

Kup na Fitoteka.pl

Opis produktu

Olej nierafinowany z pestek malin to olej o lekko owocowym zapachu, płynnej konsystencji i ciemnożółtym kolorze. Zaliczany jest do tzw. bioolejów i charakteryzuje się wysoką zawartością antyoksydantów. Chroni przed działaniem wolnych rodników, będących jedną z przyczyn przedwczesnego starzenia się skóry i całego organizmu.

Polecamy do: każdego typu cery. Produkt można stosować bezpośrednio na skórę po uprzednim sprawdzeniu, czy nie wywołuje reakcji uczuleniowej.

Składniki aktywne: nienasycone kwasy tłuszczowe (ponad 80%): kwas linolowy Omega-6 (ok. 48%) i kwas alfa-linolenowy Omega-3 (ok. 28%), kwas oleinowy Omega-9 (ok. 10%), witamina E, karotenoidy oraz flawonoidy.

Działanie:
•    działa przeciwzapalne,
•    nawilża, odżywia i rozjaśnia skórę,
•    przyspiesza regenerację naskórka po opalaniu i poparzeniach,
•    poprawia elastyczność skóry,
•    przeciwdziała łuszczycy i reguluje wydzielanie sebum,
•    poprawia barierę lipidową naskórka,
•    chroni przed promieniami UV oraz szkodliwymi substancjami znajdującymi się w zanieczyszczonym powietrzu.

Zastosowanie:
•    samodzielny preparat do pielęgnacji twarzy i ciała, w stężeniu do 100%,
•    do pielęgnacji włosów i skóry głowy,
•    dodatek do kąpieli regenerującej,
•    baza pod makijaż,
•    ochrona przeciwsłoneczna – dodatek do preparatów chronionych przed promieniami UV
•    dodatek do mieszanek olejowych przeznaczonych do masażu,
•    pielęgnacja dłoni i paznokci.

Składniki aktywne pod lupą:
Kwas Omega-6 – jest odpowiedni zarówno dla skóry suchej, jak i tłustej. W wypadku skóry suchej poprawia barierę lipidową naskórka i pobudza metabolizm skóry, która produkuje więcej ceramidów, a skóra zachowuje prawidłowe nawilżenie. W wypadku skóry tłustej olej z malin reguluje pracę gruczołów łojowych, odblokowuje pory skóry i zmniejsza liczbę zaskórników.
Kwas Omega-3 – wykazuje silne działanie przeciwzapalne, łagodzące i gojące. Brak tego kwasu prowadzi do przesuszenia skóry lub jej chorób, takich jak łuszczyca, egzemy, nadwrażliwość skóry.
Witamina E w postaci alfa-tokoferolu i gamma-tokoferolu to skuteczny antyoksydant rozpuszczalny w tłuszczach i chroniący przed toksycznym wpływem wolnych rodników.
Karotenoidy oraz flawonoidy są prekursorem kwasu elagowego – składnika o intensywnym działaniu przeciwrodnikowym i chroniącym DNA komórek, posiadającym własności antybakteryjne, antyseptyczne, a także antypigmentacyjne, czyli chroniące przed przebarwieniami.

Właściwości: postać płynna. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Chronić przed słońcem.

Pojemność: 90 g.

Składniki/Ingredients: Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil.

Podstawowe informacje

Typ cery

każdy typ cery

Przeznaczenie

do ciała, do kąpieli, do rąk, do twarzy, do włosów, receptura kosmetyczna

Działanie

antyoksydacyjne, nawilżające, ochrona przeciwsłoneczna, odżywcze, rozjaśniające, regeneracyjne, przeciwłupieżowe