Poliglukozyd laurylowy (Lauryl Glucoside)

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna, hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie. Pochodzenia naturalnegoo i bezpieczna dla środowiska – biodegradowalna, trwała w środowisku zasadowym. Substancja jest łagodna dla skóry. Pełni rolę emulgatora O/W – składnik umożliwiający powstanie emulsji. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja myjąca i poprawiająca jakość piany. Poprawia konsystencję i lepkość preparatów myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych bądź trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.