Palmitynian (Retinyl Palmitate)

Ester retinolu i kwasu palmitynowego o właściwościach emoliencyjnych. Składnik tłuszczu roślinnego. Jest jednym z form retinolu (witaminy A), zwanym proretinolem, najsłabszym pod względem działania biologicznego, jednak najdelikatniejszym i powodującym najmniej podrażnień. Substancja ta wewnątrz skóry ulega przemianie do retinolu. Przy dłuższym stosowaniu wzmacnia włókna kolagenowe i przywraca skórze sprężystość. Odbudowuje strukturę naskórka i działa przeciwstarzeniowo. Reguluje wydzielanie sebum i rozjaśnia. Stosowany jest w kosmetykach do cery trądzikowej i dojrzałej, w preparatach po opalaniu i antycellulitowych. Ponadto wpływa korzystnie na wygląd włosów, nadaje im objętość i połysk.