Palmitynian izopropylu (Isopropyl Palmitate)

Ciekły wosk, substancja stabilna chemiczna pochodzenia mineralnego, emolient tzw. suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni, dzięki czemu zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy. Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków – nadaje dobry poślizg przy rozsmarowywaniu, zmniejsza lepkość, a także zapobiega kruszeniu. Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych zawartych w kosmetykach.