Palmitynian cetylu (Cetyl Palmitate)

Składnik tłuszczowy pochodzenia roślinnego, który powstaje w reakcji alkoholu cetylowego i kwasu pamitynowego. Emolient tłusty, wytwarzający na powierzchni skóry bądź włosów warstwę okluzyjną, która ogranicza odparowywanie wody. Działa nawilżająco i zmiękczająco. Jako stabilizator emulsji wpływa na konsystencję kosmetyków, powodując wzrost ich lepkości. Zapobiega m.in. przed rozwarstwianiem kosmetyku, przedłuża jego trwałość i poprawia właściwości aplikacyjne.