Palmitynian askorbylu (Ascorbyl Palmitate)

Substancja syntetyczna pochodzenia roślinnego, estrowa pochodna kwasu askorbinowego o zwiększonej lipofilowości i stabilności. Antyoksydant (przeciwutleniacz), znajduje zastosowanie w kosmetykach do cery dojrzałej, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych. Po wniknięciu w naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wyrównuje koloryt cery, rozjaśnia plamy i przebarwienia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, działa przeciwzapalnie i zmniejsza powstały rumień. Ponadto w znaczny sposób spowalnia proces utleniania składników tłuszczowych np. olejów roślinnych, zapewniając tym samym trwałość kosmetyku. Zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy i konsystencji.