Olejek lawendowy (Lavandula Angustifolia Oil)

Olejek lawendowy otrzymywany poprzez destylację z parą wodną kwiatów oraz części łodygi. Roślina uprawiana jest w krajach z nad morza Śródziemnego i morza Czarnego. Często stosuje się go w produktach do aromaterapii i przemyśle perfumeryjnym. Polecany do pielęgnacji cery zmęczonej, tłustej i trądzikowej, a także w kosmetykach przeciwłupieżowych. Działa antyseptyczne, rozkurczająco i przeciwzapalnie. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery zmęczonej i w kosmetykach antycellulitowych, gdyż pobudza ukrwienie, jednak unikać go  powinny osoby mające cerę naczyniową. Ma kojący i relaksujący aromat, często wykorzystywany jest w kosmetykach dla niemowląt. Z uwagi na silne działanie nie należy stosować olejku w pierwszych miesiącach ciąży.