Olejek geraniowy (Graveolens Flower Oil)

Olejek eteryczny pozyskiwany z kwiatów pelargonii wonnej poprzez destylację z parą wodną. Znany z zapachu różanego i geranium. Głównymi składnikami olejku są geraniol i cytronello. Polecany w kosmetykach do pielęgnacji zarówno cery suchej, jak i tłustej. Poprawia elastyczność skóry i uspokaja podrażnienia. Reguluje wydzielanie sebum, działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie, dlatego olejek stosowany jest w preparatach do cer trądzikowych i przeciwłupieżowych. Dzięki właściwościom ściągającym oraz właściwościom wzmacniającym tkankę łączną sprzyja gojeniu się ran, łagodzi stany zapalne, pielęgnuje blizny. Stymuluje układ limfatyczny uwalniając nadmiar wody, łagodząc obrzęki i zmniejszając cellulit.