Olejek eteryczny ze skórki cytryny  (Citrus Medica Limonum Oil)

Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne. Znajduje swoje zastosowanie w kremach przeciwzmarszczkowych, rozjaśniających cerę i łagodzących przebarwienia. Hamuje elastazę, czyli enzym odpowiedzialny za rozkładanie włókien sprężystych skóry, dzięki czemu skóra zachowuje swoją elastyczność. Stosuje się go również w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej. Eliminuje nadmiar łoju, zaskórników i działa bakteriobójczo (synergistycznie z olejkiem tymiankowym i bergamotowym). Ponadto olejek ze skórki cytryny służy jako składnik aromatyzujący i poprawia zapach kosmetyków, zwłaszcza tych z dodatkiem olejków z drzewa herbacianego i eukaliptusowego.