Olej ze słodkich migdałów (Prunus Amygdalus Dulcis Oil)

Należy do najbardziej popularnych olejów kosmetycznych w pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Posiada bursztynowy kolor oraz lekki charakterystyczny zapach. Zawiera kwasy tłuszczowe, proteiny, sole mineralne, witaminy z grupy B, a także A, D i E. Idealnie sprawdza się do masażu twarzy i ciała, a także jako składnik kosmetyczny w pielęgnacji do cery suchej, wrażliwej, dojrzałej, normalnej i mieszanej. Łatwo wnika w skórę, zmiękcza ją i odżywia, ma bardzo wysokie zdolności nawilżania i wygładzania. Wspomaga leczenie łuszczycy, a także niweluje sińce pod oczami. Jest wyjątkowo delikatny, nie powoduje alergii, dlatego sprawdza się idealnie w pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt. Przeciwdziała pojawieniu się rozstępów, zalecany jest kobietom w ciąży, w trakcie i po kuracjach odchudzających. W pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych spełnia rolę regenerującej maski, która odżywia włosy i zapobiega rozdwajaniu końcówek.