Olej z pestek winogron (Vitis Vinifera Seed Oil)

Lekki i ceniony olej w pielęgnacji cery mieszanej, dojrzałej, tłustej i trądzikowej. Posiada wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego, który zapobiega rogowaceniu się naskórka i odpowiada za jego nawilżenie. Wzmacnia naturalną barierę ochronną naskórka tworząc na powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody. W kosmetykach myjących wykorzystywany jest jako substancja renatłuszczająca. Dzięki dużej zawartości witaminy E wykazuje działanie przeciwrodnikowe i hamuje procesy starzenia. Ma właściwości kojące, łagodzące, tonizujące i przeciwzapalne. Świetnie sprawdza się w kosmetykach do pielęgnacji trądziku hamując zapalenia i przeciwdziałając powstawaniu zaskórników. Wygładza, regeneruje i rozświetla cerę.