Olej z pestek maliny (Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil)

Nierafinowany olej o lekko owocowych zapachu, płynnej konsystencji i ciemnożółtym kolorze. Pozyskiwany w procesie mechanicznego tłoczenia na zimno drobnych pestek owoców malin z rodzaju Rubus, które występują na całym świecie, w tym w Polsce. Spośród wszystkich olejów otrzymywanych z pestek owoców jagodowych olej malinowy został najlepiej przebadany od strony składu i efektywnego działania na skórę. Olej z pestek malin zaliczany jest do tzw. bioolejów i charakteryzuje się wysoką zawartością antyoksydantów. Zawiera: nienasycone kwasy tłuszczowe (ponad 80%): kwas linolowy Omega-6 (ok. 48%) i kwas alfa-linolenowy Omega-3 (ok. 28%), kwas oleinowy Omega-9 (ok. 10%), witamina E, karotenoidy oraz flawonoidy. Zalecana stężenie w kosmetykach to ok. 10–20% do pielęgnacji każdego typu cery, pielęgnacji ciała, włosów i paznokci. Olej z pestek malin bogaty jest w składniki o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią przed działaniem wolnych rodników, będących jedną z przyczyn przedwczesnego starzenia skóry i całego organizmu. Działa przeciwzapalnie, poprawia barierę lipidową naskórka, przyspiesza jego regenerację po opalaniu i poparzeniach, nawilża, odżywia i rozjaśnia. Przeciwdziała łuszczycy i reguluje wydzielanie sebum. Może służyć także jako olejek do masażu lub kąpieli.