Olej z pestek czarnej porzeczki (Ribes Nigrum Seed Oil)

Olej z nasion z czarnej porzeczki jest najcenniejszy spośród olei nierafinowanych ze względu na zawarte w nim kwasy tłuszczowe z serii Omega-3 (ALA) i Omega-6 (LA i GLA) w stosunku optymalnym (1/5) dla naszego organizmu. Olej uzyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno nasion Ribes Nigrum. Obok oleju z wiesiołka i ogórecznika należy do „wielkiej trójki” olejów o bardzo wysokiej zawartości biologicznie czynnych NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Atutem owoców czarnej porzeczki jest duża zawartość witaminy C. Istotny jest również fakt, że znajdują się w nich duże ilości rutyny (witamina P), która nie tylko wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, ale również zwiększa przyswajalność witaminy C. Olej z nasion czarnej porzeczki odżywia i regeneruje, odbudowuje barierę lipidową naskórka, działa przeciwstarzeniowo i poprawia koloryt skóry. Wzmacnia strukturę włosów oraz paznokci. Może być stosowany jako dodatek do kosmetyków bądź bezpośrednio na włosy i skórę. Dzięki właściwościom gojącym i przeciwzapalnym dla skóry, idealne sprawdzi się jako kompres na obtarcia, skaleczenia bądź ukąszenia owadów.