Olej z awokado (Persea Gratissima Oil)

Olej otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców awokado o wysokiej zawartości składników aktywnych, takich jak witaminy A, B, D, E, H, K, PP, F, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz aminokwasy. Wykazuje wszechstronne właściwości pielęgnacyjne: regeneruje, wygładza, nawilża, wspomaga leczenie trądziku, działa przeciwzmarszczkowo i chroni przed promieniami UV.  Może być jednym ze składników kosmetyku, ale ze względu na bardzo odżywczy skład sam w sobie stanowi wspaniały preparat do pielęgnacji skóry i włosów. Stosuje się go w różnego rodzaju kremach, serum, olejkach i jako maska na włosy. Jedną z najcenniejszych właściwości oleju z awokado jest zdolność opóźniania procesów starzenia skóry. Wykazuje ogromne zdolności przenikania w głąb naskórka, głęboko nawilża i pozwala skutecznie usuwać martwe komórki. Chroni przed szkodliwym i niszczącym działaniem wolnych rodników, które odpowiedzialne są za szybsze powstawanie zmarszczek i utratę jędrności skóry. Ponadto ułatwia pozbywanie się nadmiaru sebum i oczyszcza pory, a zawarte w nim antyoksydanty doskonale łagodzą podrażnienia, stany zapalne i lekkie oparzenia wywołane nadmierną opalenizną.