Olej rycynowy polioksyetylenowany 40 molami tlenku etylenu (Peg-40 Hydrogenated Castor Oil)

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna pochodzenia roślinnego, hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie. Wrażliwa na zmiany pH – w niskim pH jest stabilna, w wysokim zaś ulega rozpadowi (hydrolizie).

Jest substancją odtłuszczającą – usuwa zanieczyszczenia tłuszczowe z powierzchni skóry, a także emulgatorem O/W- umożliwia powstanie emulsji. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Ponadto pełni rolę solubilizatora, gdyż umożliwia wprowadzenie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycji zapachowych, wyciągów roślinnych, substancji tłuszczowych.