Olej arganowy (Argania Spinosa Kernel Oil)

Olej o pomarańczowej barwie i delikatnym orzechowym zapachu, nazywany eliksirem młodości. . Otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno orzechów drzewa arganowego. Składa się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych, dużej ilości witaminy A i E, pilofenoli i steroli co sprawia, że jest niezastąpionym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji cery dojrzałej i odwodnionej. Działa regenerująco i przeciwzmarszczkowo. Głęboko i skutecznie nawilża, odbudowuje płaszcz hydrolipidowy, chroni naskórek przed wysuszeniem, silnym działaniem słońca i wiatru, a także spowalnia proces starzenia się. Łagodzi objawy trądziku młodzieńczego i łuszczycy. Poprawia elastyczność skóry i uspokaja podrażnioną skórę. Ponadto działa wzmacniająco i odżywczo na włosy i paznokcie. Można go także stosować jako olejek do opalania, masażu i kąpieli.