Octan tokoferylu (Witamina E) (Tocopheryl Acetate (Vitamin E)

Substancja pochodzenia roślinnego. Przeciwutleniacz (antyoksydant), hamuje procesy starzenia się skóry wywoływane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Posiada wysoką zdolność neutralizowania wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni przed zniszczeniem lipidy naskórka, włókna kolagenowe i elastynowe, dzięki czemu znacznie spowalnia procesy starzenia się skóry. Przyspiesza powstawanie nowej tkanki po oparzeniach i innych zranieniach. Wzmacnia barierę naskórkową, dzięki czemu chroni przed wnikaniem substancji obcych i hamuje transepidermalną utratę wody poprawiając tym samym nawilżenie skóry. Zapobiega i w znaczny sposób spowalnia proces utleniania składników tłuszczowych zawartych w kosmetyku. Zapewnia trwałość produktu zabezpieczając go przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji.