Niacynamid (Niacynamid)

Jedna z dwóch form witaminy B3 (tą druga jest kwas nikotynowy) pochodzenia roślinnego. Działa jako prekursor koenzymów NADH I NADPH, które odgrywają ważną rolę w produkcji energii w komórkach i odbudowie bariery ochronnej naskórka. Jest substancją stabilną i bezzapachową o krystalicznej strukturze, rozpuszczalną w wodzie. Można ją łączyć z witaminą C oraz kwasami. Poziom koenzymów z wiekiem spada, dlatego zalecane jest stosowanie kosmetyków zawierających niacynamid. Substancja ta ma szerokie spektrum działania i nadaje się do prawie każdego rodzaju skóry. Działa nie tylko antyoksydacyjnie, ale również pzeciwzapalnie. Łagodzi objawy trądziku, redukuje objawy nadmiernego wydzielania sebum i rozszerzonych porów. Poprawia elastyczność skóry i ma pozytywny wpływ na produkcję kolagenu. Łagodzi zaburzenia skóry związane ze starzeniem się skóry: zmniejsza przebarwienia, plamy starcze i spłyca zmarszczki.