Maseczki sypkie to najbardziej skuteczne i zdrowe kosmetyki dla naszej skóry.

Maseczki sypkie Fitomed składają się z nowoczesnych składników naturalnych. Są to ekologiczne produkty bez konserwantów, wypełniaczy, barwników i substancji zapachowych. Efekty ich działania są widoczne od razu po zabiegu i utrzymują się od 3 do 7 dni. Jako główny nośnik umożliwiający komfortowe rozprowadzenie maseczki wybraliśmy glinkę różową, ponieważ ma ona według naszych obserwacji najlepszy skład do tego typu kosmetyków.

Maseczka antyoksydacyjna różowa to idealna maseczka dla cery mieszanej i tłustej.

Jak działa?

Maseczka różowa odświeża i wygładza naskórek, a także poprawia jego ukrwienie. Obecne substancje czynne – polifenole (kwas elagowy, proantocyjanidyny), witamina C to silne antyoksydanty, które zapobiegają procesom degeneratywnym i opóźniają starzenie się skóry. Stosowanie maseczki 1-2 razy w tygodniu zapobiega starzeniu się skóry, pomaga utrzymywać młody i świeży wygląd naskórka. Regeneruje i zwiększa odporność komórek naskórka na stany zapalne oraz alergie.

Właściwości i przeznaczenie

Maseczka dobrze się nakłada. Może wywołać przejściowe zaczerwienienie skóry, gdyż silnie pobudza ukrwienie naskórka. Ze względu na dużą zawartość substancji czynnych nie polecamy do cery naczynkowej. Polecana do cery mieszanej i tłustej.

Jak stosować?

Do 1 pełnej łyżeczki maseczki (ok. 3 g) dodać 1 łyżeczkę (ok. 5 ml) gorącej wody. Wymieszać na jednolita papkę i nałożyć na cerę. Po 5-7 minutach, jak tylko maseczka zacznie podsychać i ściągać skórę, należy ją zmyć ciepłą wodą. Po zabiegu polecamy nałożyć odpowiedni krem z serii „Mój krem”.

maskadwaA

Dlaczego antyoksydanty są tak ważne dla skóry?

Wolne rodniki tlenowe, czyli sprawcy starzenia się skóry i organizmu to nietrwałe cząsteczki o niestabilnej strukturze. Produkcja wolnych rodników tlenowych jest naturalną konsekwencją metabolizmu tlenowego i komórkowych reakcji chemicznych [1]. U zdrowego człowieka wolne rodniki pełnią całkiem pozytywną rolę, gdyż atakują również patogeny wywołujące dysfunkcje i stany zapalne.

Komórki posiadają mechanizmy obronne przed namnażaniem się wolnych rodników, a mianowicie:

1. Szereg enzymów (np. dysmutaza, katalaza, glutation) rozkładających wolne rodniki do neutralnych form (np. woda, tlen). Enzymy zapobiegają reakcji pomiędzy wolnym rodnikiem a komórką. Enzymy są produkowane przez żywy organizm i nie działają wprowadzane od zewnątrz.

2. Antyoksydanty (A, E, C, polifenole) są dostarczane z pożywieniem. Przerywają rozpoczętą reakcję destrukcji zdrowej struktury. Przyczyniają się do zwiększonej produkcji przez organizm enzymów neutralizujących wolne rodniki.

3. Naprawa uszkodzeń DNA, zapobieganie mutacji genów odpowiedzialnych za prawidłowe podziały komórek. [1]

Z czasem mechanizmy obronne organizmu stają się niewystarczające. U osoby 75 letniej ryzyko uszkodzeń w wyniku stresu oksydacyjnego wzrasta trzykrotnie w porównaniu z osobą 30 letnią [1]. o właśnie działalność wolnych rodników przyczynia się pośrednio lub bezpośrednio do powstawania chorób i ogólnie do starzenia się organizmu. Dlatego też suplementacja związkami antyoksydacyjnymi może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych (otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nowotwory). W kosmetyce stosowanie antyoksydantów zapobiega procesom degeneratywnym i opóźnia starzenie się skóry. Regeneruje i zwiększa odporność komórek naskórka na stany zapalne oraz alergie.

Skład maseczki różowej antyoksydacyjnej

  1. Pink Clay (Red Clay Montmorillonite+White Kaolin Clay) – glinka różowa,
  2. Malpighia Punicifolia (Acerola) Fruit Extract -ekstrakt z aceroli,
  3. Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract Powder -ekstrakt z nasion winogron,
  4. Punica Granatum (Pomegranate) Fruit Powder -ekstrakt ze skórek granatu

1. Glinka różowa 

Mieszanka dwóch naturalnych glinek białej (2/3) i różowej (1/3). Glinka różowa zawiera:krzem, aluminium, żelazo, magnez, sód, fosfor, potas, wapń - minerały obecne w glince białej i w glince czerwonej. Maseczki z glinki różowej działają zabliźniająco i wygładzająco. Glinka różowa jest bardzo cennym produktem szeroko stosowanym w pielęgnacji cery suchej, wrażliwej i delikatnej, również ze skłonnościami do alergii i podrażnień. Daje efekt wzmacniający, kojący i odprężający.

2. Wyciąg z aceroli – źródło witaminy C

Organizmy wielu zwierząt i roślin potrafią wytwarzać witaminę C. Do nielicznych wyjątków należy organizm człowieka, któremu witamina ta musi być dostarczana z zewnątrz za pośrednictwem pożywienia. Witamina C jest popularnym antyutleniaczem, który znajduje szerokie zastosowanie również w kosmetykach. Synergicznie działa z innymi antyoksydantami, w tym z polifenolami, a także regeneruje witaminę E. Wzmacnia system odpornościowy, działa przeciwalergicznie i przeciwzapalnie.

3. Wyciąg z nasion winogron – źródło oligoprocyjanidyn

Oligoproantocjanidyny należą do grupy polifenoli; ich skład opiera się na połączeniu około 40 różnych polifenoli. Oprócz obecności w nasionach winogron, można je znaleźć również w aronii, jagodzie, wiśni, żurawinie. OPC ma szerokie spektrum działania, gdyż każdy związek z tej grupy ma swoje zadanie. Dzięki obecności licznych grup OH, mają wielokrotnie większą aktywność antyoksydacyjną niż witaminy C i E, jak również działają synergicznie. [2] Wyciągi z OPC wspierają struktury kolagenowe, wzmacniają matrycę tkanki łącznej, działają przeciwzapalne, zwiększają stężenie cynku, zmniejszają stężenie metali, tworząc z nimi związki chelatowe.

4. Wyciąg ze skórek granatu – źródło kwasu elagowego

Kwas elagowy to organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli. Występuje m.in. w malinach, truskawkach, winogronach, kłączu pięciornika, owocach borówki, granatu. Ma działanie ochronne na geny kontrolujące prawidłowość podziałów komórkowych. Kwas elagowy jest jednym z bioflafonoidów, który chroni te geny przed mutacją. Badania nad właściwościami kwasu elagowego w kierunku pielęgnacji skóry (m.in. Dr Young-Hee Kang z Nowego Orleanu) wskazują, iż kwas elagowy wykazuje znaczące właściwości przeciwzmarszczkowe. Zapobiega również fotostarzeniu się skóry.

Wykaz niektórych witamin i mikroelementów

Składniki odżywcze 30 g maseczki 3 gramy maseczki1 porcja
Witamina C 375 mg 37,5 mg
Oligoproantocyjanidyny 1500 mg 150 mg
Kwas elagowy 600 mg 60 mg
KrzemionkaSiO2 920 mg 92 mg

[1] Tadeusz Wolski „Postępy Fitoterapii” 2/2007 Rola i znaczenie antyoksydantów w medycynie ze szczególnym uwzględnieniem chorób oczu.

[2] Anna Nowak. „Postępy Fitoterapii” 2/2014. Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia się skóry.

[3]. Agata Wawrzyniak. „Medycyna Rodzinna” 1/2011. Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw.