Lipoglicyna (Capryloyl glycine)

Substancja pochodzenia roślinnego powstała wskutek kombinacji aminokwasu – glicyny z chlorkiem kwasu kaprylowego. Występuje w postaci białego, bezzapachowego proszku. Ma lekko kwaśny odczyn, jest rozpuszczalny się w podgrzanych tłuszczach i nierozpuszczalny w wodzie. Zalecane stężenie w kosmetykach wynosi do 2%. Lipoglicyna stosowana w kosmetykach anty-age wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, stymulujące syntezę kolagenu, poprawiające napięcie i nawilżenie skóry. Idealnie sprawdza się w preparatach przeciwtrądzikowych i przeciwłupieżowych, gdyż działa antybakteryjnie, złuszczająco i reguluje pracę gruczołów łojowych. W kosmetykach myjących spełnia rolę emulgatora i poprawia ich właściwości aplikacyjne. Zapobiega także odparowywaniu wody z naskórka oraz włosów tym samym zachowując ich odpowiednie nawilżenie.