Kwas tłuszczowy z siemienia lnianego (witamina F) (Linseed Acid (Vitamin F))

Substancja roślinnego. Spełnia funkcję regeneracyjną i natłuszczającą. Stanowi materiał budulcowy błon komórkowych i uzupełnia niedobór lipidów w naskórku. Wytwarza na jego powierzchni warstwę umożliwiającą zatrzymanie nawilżenia. Stosowany jako emulgator łączy fazę wodną i fazę olejową, dzięki czemu kosmetyki nie rozwarstwiają się.