Kwas mlekowy (Lactic Acid)

Organiczny hydroksykwas o działaniu złuszczającym i nawilżającym pochodzenia naturalnego. Substancja hydrofilowa – rozpuszczalna w wodzie. Kwas mlekowy występuje przyrodzie w dwóch formach optycznych L i D. Forma L-kwasu mlekowego posiada biologiczną aktywność, jest naturalnym składnikiem skóry oraz włosów. Jest on jedną z głównych składowych NMF (Naturalnego Czynnika Nawilżającego), który odpowiada za odpowiednie nawodnienie naskórka. W kosmetyce zaś wykorzystuje się głównie kwas L-mlekowy, który można otrzymać podczas naturalnego procesu fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus. Kwas mlekowy nawilża porównywalnie do kwasu glikolowego, jednak działa łagodniej i jest bezpieczniejszy.  Ma zdolność przenikania w głąb warstwy rogowej naskórka. Działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Kwas mlekowy stosuje się głównie w balsamach do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, a w wyższych stężeniach np. do zrogowaciałej skóry stóp. Pomaga utrzymać odpowiednią mikroflorę bakteryjną miejsc intymnych, gdzie fizjologiczne pH wynosi od 3.6 do 4.5. Dzięki temu możliwa jest ochrona przed podrażnieniami, a przede wszystkim przed rozwojem niepożądanych drobnoustrojów. Kwas mlekowy  polecany jest w pielęgnacji cery trądzikowej. dojrzałej i z przebarwieniami.  Działa przeciwzapalnie, likwiduje przebarwienia, spłyca zmarszczki, wzmacnia produkcję kolagenu i poprawia koloryt skóry. Ponadto zwiększa skuteczność działania innych kosmetyków – skóra przygotowana kwasami lepiej przyswaja składniki aktywne zawarte w kremach.