Krystaliczny wosk mineralny (Cera Microcristallina)

Biała bądź bezbarwna substancja półsyntetyczna pozyskiwana z ropy naftowej. Bezzapachowa i nierozpuszczalna w wodzie. Jako emolient tłusty tworzący na powierzchni skóry i włosów natłuszczającą, nabłyszczającą, zmiękczającą i ochronną warstwę, która zatrzymuje odparowywanie wody z powierzchni. Zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, wpływa na jej konsystencje i nadaje lepkości. Przedłuża trwałość kosmetyku i poprawia jego właściwości aplikacyjne.