Korund (Alumina)

Organiczny związek chemiczny, kryształ pochodzenia mineralnego. Jest jednym z najtwardszych po diamencie minerałów. W postaci grubszej ziarnistości przyjął nazwę korundu mikronizowanego lub korundu mikrokrystalicznego o silnych właściwościach ściernych. Znajduje zastosowanie w produktach mechanicznie usuwających wierzchnie warstwy naskórka – w peelingach mechanicznych, a także w kosmetykach do domowego użytku – w maseczkach i peelingach. Ma właściwości przeciwzapalne i przyspiesza regenerację naskórka. Zalecane stężenie w kosmetyku: do 20%.