Aktywne składniki kosmetyczne


800px-Melaleuca_alternifolia_flowers

Olejek z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego (Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil) Olejek pozyskiwany przez destylację z parą wodną liści drzewa herbacianego. Zawiera cineol i terpineol. Działa...
22

Siarczan Magnezu

Siarczan Magnezu  (Magnesium Sulfate) Drobnokrystaliczna sól o białej barwie, dobrze rozpuszczalna w wodzie, składająca się z soli kwasu siarkowego oraz magnezu. W przyrodzie występuje jako minerał...
23

Pirolidonokarboksylan magnezu

Pirolidonokarboksylan magnezu (Magnesium PCA) Substancja hydrofilowa i higroskopijna, pochodzenia roślinnego. Zapobiega transepidermalnej utracie wody (utracie wody z organizmu przez skórę). Zatrzymuje...
macadamia-nuts-nut-protein

Olej z orzechów makadamii

 Olej z orzechów makadamii (Macadamia Ternifolia Seed Oil) Uzyskuje się poprzez tłoczenie nasion makadamii. Zawiera 57% kwasu olejowego, 25% kwasu palmitynowego, 15% nasyconych kwasów tłuszczowych,...
750px-Flax_flowers

Ekstrakt z nasion lnu zwyczajnego

Ekstrakt z nasion lnu zwyczajnego (Linum Usitatissimum Seed Extract) Stosowany w pielęgnacji cery suchej, odwodnionej, podrażnionej i wrażliwej. Ze względu na bogatą zawartość związków śluzowych i...
24

Kwas tłuszczowy z siemienia lnianego (witamina F)

Kwas tłuszczowy z siemienia lnianego (witamina F) (Linseed Acid (Vitamin F)) Substancja roślinnego. Spełnia funkcję regeneracyjną i natłuszczającą. Stanowi materiał budulcowy błon komórkowych i...
25

Octan Linalilu

Octan Linalilu (Linalyl Acetate) Substancja pochodzenia roślinnego, stosowana w kompozycjach zapachowych w przemyśle perfumeryjnym. Maskuje niepożądany zapach inny składników w...
26

Linalol

Linalol (Linalool) Nienasycony alkohol alifatyczny z grupy terpenów imitujący zapach konwalii. W kosmetykach oraz perfumach stosowany jako substancja zapachowa lub składnik kompozycji zapachowych. Ma...
27

Limonen

Limonen (Limonene) Składnik olejków eterycznych i kompozycji zapachowych. Występuje w olejku pomarańczowym (do 90%), kminkowym (do 40%) i sosnowym. Imituje zapach skórki cytrynowej i...
28

Lecytyna

Lecytyna (Lecithin) Naturalny emulgator i stabilizator emulsji pozyskiwany z olejów roślinnych (sojowego, rzepakowego, słonecznikowego) poprzez rafinację heksanem lub z żółtek jaj. Brązowa...
essential-oil-3868596_960_720

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy (Lavandula Angustifolia Oil) Olejek lawendowy otrzymywany poprzez destylację z parą wodną kwiatów oraz części łodygi. Roślina uprawiana jest w krajach z nad morza Śródziemnego i...
lavender-blossom-1595581_960_720

Woda lawendowa

Woda lawendowa (Lavandula Angustifolia Flower Water) Pobudza ukrwienie i stymuluje krążenie, dlatego doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery zmęczonej i w kosmetykach antycellulitowych. Stosowana w...
3709419835_4944116ab6_b

Ekstrakt z lawsonii bezbronnej

Ekstrakt z lawsonii bezbronnej (Lawsonia Inermis (Henna) Extract) Lawsonia bezbronna, potocznie nazywana „henną” to roślina od wieków wykorzystywana w kosmetyce. Ekstrakt z lawsonii uzyskuje się z...
29

Poliglukozyd laurylowy

Poliglukozyd laurylowy (Lauryl Glucoside) Niejonowa substancja powierzchniowo czynna, hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie. Pochodzenia naturalnegoo i bezpieczna dla środowiska – biodegradowalna, trwała...
30

Kwas mlekowy

Kwas mlekowy (Lactic Acid) Organiczny hydroksykwas o działaniu złuszczającym i nawilżającym pochodzenia naturalnego. Substancja hydrofilowa - rozpuszczalna w wodzie. Kwas mlekowy występuje przyrodzie...
3709419835_4944116ab6_b

Woda jaśminowa

Woda jaśminowa (Jasminum Grandiflorum Flower Water) Naturalna woda aromatyczna wytworzona na bazie wyciągu z kwiatów jaśminu. Przepiękny zapach jaśminu ceniony był już w czasach starożytności....
31

Palmitynian izopropylu

Palmitynian izopropylu (Isopropyl Palmitate) Ciekły wosk, substancja stabilna chemiczna pochodzenia mineralnego, emolient tzw. suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na...
32

Hydroxyethyl Acrylate

Hydroxyethyl Acrylate   Zagęstnik regulujący konsystencję kosmetyku naturalnego pochodzenia. Nadaje uczucie jedwabistości skórze i...