Hydrolat z kwiatów oczaru wirginijskiego (Hamamelis Virginiana Leaf Water)

Znakomity środek do nawilżania cery mieszanej i tłustej z rozszerzonymi porami, cery wrażliwej oraz naczyniowej. Hydrolat z kwiatów oczaru charakteryzuje nieco kwaśny odczyn (pH około 4), co zwiększa jego skuteczność w pielęgnacji cery trądzikowej. Może być stosowany także w pielęgnacji skóry po opalaniu. Zawiera garbniki oraz flawonoidy, kwasy fenolowe i olejki eteryczne. Łagodnie ściąga pory, tonizuje i odświeża, posiada właściwości przeciwzapalne. Kosmetyki powstałe na bazie hydrolatu oczarowego poprawiają koloryt skóry, likwidują przebarwienia, oczyszczają pory i regulują wydzielanie sebum.