Gliceryna (Glycerin)

Organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol trójwodorotlenowy. Bezbarwna lub lekko mętna ciecz o konsystencji syropu. Znajduje się w wielu roślinach. Występuje w glicerydach i jest pozyskiwana poprzez rafinację olejów roślinnych lub tłuszczy zwierzęcych, może być także produktem ubocznym uzyskiwanym podczas produkcji mydła. Sugerowane stężenie w kosmetykach to 1% do 15%. W stężeniu do 5% spełnia rolę hydrofilowej silnie nawilżającej i regenerującej substancji. Jej zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka ułatwia transport innych substancji odżywczych. Pozytywnie wpływa na konsystencję i trwałość kosmetyku zapobiegając jego wysychaniu. Wspomaga krystalizację składników i usprawnia proces homogenizacji, czyli łączenia się składników tłustych z wodnymi. W stężeniu ponad 5% może działać wysuszająco.