Ester polimeru kwasu rycynolowego i poliglicerolu (Polyglyceryl-3 Polyricinoleate)

Emulgator pochodzenia roślinnego, na bazie oliwy z oliwek. Składa się z gliceryny i kwasu rycynolowego. Wspiera powstanie emulsji kosmetyku, łączy fazę wodną i fazę olejową. Posiada silne właściwości nawilżające. Jest bardzo dobrze tolerowany przez skórą i nie wywołuje podrażnień. Stosowany jest w  kosmetykach  naturalnych, przemyśle farmaceutycznym i spożywczym.