Ekstrakt z lawsonii bezbronnej (Lawsonia Inermis (Henna) Extract)

Lawsonia bezbronna, potocznie nazywana „henną” to roślina od wieków wykorzystywana w kosmetyce. Ekstrakt z lawsonii uzyskuje się z jej liści. Jako naturalny kosmetyk barwiący używali ją Egipcjanie już 6000 lat przed naszą erą. Lawsonia osiąga wysokość od 2 do 6 metrów i rośnie w Australii, południowej Azji oraz Afryce. Zawiera garbniki, polisacharydy i flawonoidy, ale przede wszystkim ceniona jest ze względu na zawartość olejków eterycznych i lawsonii, który jest naturalnym barwnikiem o czerwono-pomarańczowym kolorze. Ponadto wzmacnia cebulki włosów, pogrubia je i nadaje połysk. Często wykorzystywany w farbach do włosów, szamponach i odżywkach.