Ekstrakt z chmielu zwyczajnego (Humulus Lupulus Cone)

Ekstrakt pozyskiwany z szyszek chmielu, rośliny z rodziny konopiowatych. Ma postać białego proszku i bogaty jest w flawonoidy (kwercetynę, kemferol), ksantohumol, trójterpeny, rutynę, taniny, olejki eteryczne, żywice, terpeny i seskwiterpeny, garbniki, związki siarki, a także w fitohormony.

Ekstrakt z chmielu wspomaga leczenie łupieżu i świądu skóry głowy, łagodzi łojotokowe zapalenie skóry ŁZS oraz androgenowe wypadanie włosów. Wzmacnia cebulki włosów, dodaje im objętości i nadające połysk. Ma właściwości ściągające na skórę, zmniejsza łojotok, zwęża pory, przyspiesza gojenie wyprysków i stanów zapalnych. Działa antyseptycznie i oczyszczająco, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego też świetnie sprawdza się także w kosmetykach do cery trądzikowej. Jest także antyoksydantem, który opóźnia procesy starzenia i hamuje utlenianie witaminy C, przedłużając tym samym jej działanie, zawiera rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne. Zalecany do skóry mieszanej, naczyniowej, trądzikowej i tłustej oraz do problematycznej skóry głowy.