(Paraffinum Liquidum)

Emolient tłusty, tworzy okluzyjny, ochronny, zmiękczający, wygładzający i nabłyszczający film na skórze i włosach. Zapobiega odparowywaniu wilgoci i chroni przed czynnikami zewnętrznymi, np. wiatrem, mrozem i klimatyzowanym powietrzem. Swoje zastosowanie znajduje w wielu kosmetykach zwłaszcza do skóry suchej i wrażliwej. Pełni rolę rozpuszczalnika dla substancji zapachowych zawartych w kosmetyku, a także zapobiega kruszeniu się np. szminek do ust. Stanowi bazę dla olejków do kąpieli i olejków do pielęgnacji twarzy i ciała. W przypadku stosowania na włosy nadaje połysk i wygładza, a także zapobiega elektryzowaniu się. Dzięki wysokiej hydrofobowości i braku powinowactwa do struktur biologicznych (tkanek), olej parafinowy nie oddziałuje ze strukturami naskórka i skóry. Jest składnikiem neutralnym i nietoksycznym dla skóry. Ma bardzo dobre właściwości dermatologiczne, nie uczula i nie podrażnia.