Cetearyl Glucoside 

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna pochodzenia roślinnego rozpuszczalna w wodzie. Otrzymywana w procesie kondensacji alkoholu cetearylowego i glukozy. Łagodna dla skóry i błon śluzowych. Tworzy na skórze i włosach aksamitną w dotyku powłokę. Odżywia i zapobiega przesuszeniom. Zmniejsza drażniące działanie innych substancji powierzchniowo czynnych. Poprawia konsystencję emulsji, nadaje poślizg, wzmacnia pianę i ułatwia spłukiwanie kosmetyku ze skóry i włosów.