Ceteareth-20 

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna powstała z PEG i alkoholu cetylowego, alkoholu tłuszczowego pochodzenia roślinnego. Substancja rozpuszczalna w wodzie i hydrofilowa, w wysokim pH ulega rozpadowi. Stężenie w kosmetykach nie powinno przekraczać 5%. Emulgator, składnik umożliwiający powstanie emulsji, czyli połączenie fazy wodnej z olejową. Umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycji zapachowych, wyciągów roślinnych, substancji tłuszczowych.  Działa zwilżająco, ułatwia aplikację kosmetyków, zmniejsza ich tarcie, tłustość i lepkość. Ponadto wykazuje właściwości oczyszczające i wspomaga główne detergenty w kosmetykach myjących.