Bezcenny olej rzepakowy Olej rzepakowy jest najpopularniejszym olejem pojawiającym się na naszych stołach. I nic w tym dziwnego, skoro rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleisto-białkowych na świecie, a w jej uprawie prym wiedzie Unia Europejska (Polska znajduje się na trzecim miejscu, po Niemczech i Francji). Dziś olej rzepakowy zaliczany jest do najcenniejszych tłuszczów jadalnych, przede wszystkim ze względu na wysoki poziom kwasów nienasyconych (ok. 90%), mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Skład i proporcje kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym są bardzo korzystne dla diety człowieka ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – linolowego i linolenowego. Co ciekawe, olej rzepakowy jest skuteczniejszy w profilaktyce zdrowia niż olej słonecznikowy, sojowy, oliwkowy, krokoszowy, makowy, kukurydziany, olej z nasion dyni, z nasion winogron oraz olej sezamowy i arachidowy. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na skład chemiczny, charakteryzujący się odpowiednią ilością kwasu linolowego („konkurenci” mają go za dużo) oraz dużą zawartością witaminy E, K i prowitaminy A. Składniki Olej rzepakowy Olej słonecznikowy Oliwa z oliwek Olej lniany Kwasy tłuszczowe jedno- i wielonasycone oleinowy 62% 18% 75% 23% linolowy omega-6 20% 68% 9% 16% α-linolenowy omega-3 10% śl. 1% 51% stosunek omega-6 do omega-3 2:1 >136:1 9:1 0,31:1 Ilość nasyconych kwasów tłuszczowych 7% 14% 15% 10% Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach witamina E (mg/100 g) 19 62 12 1 witamina K (μm/100 g) 150 9 33 0 prowitamina A (μm /100 g) 550 4 37 0 Warto przy tym wiedzieć, że olej rzepakowy, produkowany z uszlachetnionych odmian rzepaku o niskiej zawartości kwasu erukowego, ma skład kwasów tłuszczowych podobny do oliwy z oliwek (zawartość kwasów monoenowych wynosi powyżej 50%). Dlatego określa się go mianem „oliwy północy”. Skoro więc mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego korzystają z dobrodziejstw oliwy z oliwek i dzięki temu rzadziej chorują na miażdżycę, wrzody, cukrzycę i choroby układu krążenia, my także powinniśmy czerpać pełnymi garściami z tego, co daj nam olej rzepakowy. Tabela składu chemicznego olejów roślinych pochodzi z artykułu „Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego”, opublikowanego w czasopismie naukowym „Postępy Fitoterapii”, dostępnym bezpłatnie pod adresem: link. Fot.: Pixabay.com