Alkohol cetylostearylowy (Cetearyl Alcohol)

Alkohol tłuszczowy powstały z alkoholu cetylowego i stearylowego o białej, woskowej konsystencji. Pozyskiwany z wosków olejów palmowego i kokosowego. Niejonowa substancja powierzchniowo czynna nierozpuszczalna w wodzie, zaś rozpuszczalna w tłuszczach. Stabilizator emulsji o konsystencji stałego wosku. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, balsamów, mleczek i odżywek do włosów. Zagęszcza, a także poprawia pienienie się. Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku, nadaje mu poślizg i ułatwia rozprowadzanie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni, przez co nawilża, zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy.