Alkohol benzylowy (Benzyl Alcohol)

Alkohol aromatyczny imitujący zapach jaśminu. Występuje w postaci estrów w olejkach eterycznych, np. róży, jaśminu, hiacyntu.Chroni kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy jego codziennym użytkowaniu. Uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Spełnia funkcję rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofilowych zawartych w kosmetyku oraz regulatora lepkości emulsji. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w produkcie gotowym wynosi 1%.