Alginian sodu (Sodium Alginate)

Sól sodowa kwasu alginowego jest otrzymywana z brązowych alg morskich lub w procesie fermentacji bakteryjnej. To bezzapachowa substancja roślinna, o białej bądź jasnożółtej barwie, która występuje w postaci granulowanego proszku. Dobrze rozpuszcza się w ciepłej wodzie. Zapobiega rozwarstwianiu faz w emulsjach i zmniejsza ich lepkość. Jest filmotwórczy, działa ochronnie i nawilżająco.Swoje zastosowanie znajduje w esencjach nawilżających, serach, żelach stylizujących włosy, maseczkach do twarzy bądź innych kosmetykach.