2-Fenoksyetanol (Phenoxyethanol)

Substancja chemiczna o kwiatowym zapachu występująca głównie w kosmetykach nawilżających -  balsamach, kremach, mleczkach i emulsjach. Znajduje się na zaakceptowanej przez PE liście. Pełni funkcję składnika konserwującego i bakteriobójczego. Odpowiada za to, aby produkt był zdatny do bezpiecznego używania przez cały czas jego stosowania. Właściwość ta jest bardzo istotna, ponieważ kosmetyki, które aplikujemy na skórę przy pomocy palców są często narażone na kontakt z bakteriami i powodują zepsucie kosmetyku. Fenoksyetanol zapobiega dostaniu się, rozwojowi i przetrwaniu mikroorganizmów ze środowiska zewnętrznego. Substancja ta posiada właściwości rozpuszczające i może być rozpuszczalnikiem innych konserwantów oraz substancji zapachowych. Osoby ze zdrową i odporną skórą, mogą spokojnie stosować kosmetyki zawierające phenoxyethanol. Osoby zaś z wrażliwą cerą, kobiety w ciąży i dzieci powinny unikać produktów mających w składzie daną substancję.