Wyciąg z fiołka trójbarwnego (Viola Tricolor Extract)

Wyciąg z fiołka trójbarwnego zwany także bratkiem polnym, macoszką, sierotką, kwiatkiem Św. Trójcy – gatunku rośliny należy do rodziny fiołkowatych. Występuje na dzikich terenach w Europie, Zachodniej Syberii, Turcji, Iranie i Azji. Pospolity w Polsce. Zawiera saponiny, flawonoidy, antocyjany, karetonoidy, garbniki, kwas salicylowy, fenolokwasy (kawowy, protokatechowy, gentozynowy, waniliowy i inne) oraz rutynę. Polecany w pielęgnacji do cery naczyniowej, wrażliwej, z trądzikiem różowatym i pospolitym. Zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych, uszczelnia je i uelastycznia. Pomaga w walce łojotokiem, przyspiesza gojenie niedoskonałości, likwiduje rumień I podrażnienia, rozjaśnia  i wygładza cerę. Działa kojąco, łagodząco, odżywczo, nawilżająco i ochronnie. Dodatkowo ma działanie antyoksydacyjne, opóźnia procesy starzenia i stymuluje białka w naskórku do syntezy. Niweluje niepożądane zapachy w kosmetyku.