Witamina F

W kosmetyce witaminą F określają mieszaninę trzech nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) linolowego (n-3), linolenowego (n-6) i arachidonowego (n-6). Kwasy te nie są syntetyzowane przez nasz organizm i muszą być dostarczane z zewnątrz. Kwasy z grupy n-6 wykazują większą aktywność biologiczną, niż n-3. Najobfitszym źródłem NNKT są oleje roślinne (z kiełków pszenicy, kukurydziany, winogronowy, awokado, słonecznikowy, wiesiołkowy).

W skład spoiwa międzykomórkowego wchodzą oprócz ceramidów i cholesterolu wolne kwasy tłuszczowe jak i w formie związanej z lipidami naskórka na przykład z cholesterolem. Dlatego rola olejów roślinnych, naturalnego źródła NNKT, jest niezwykle ważna w pielęgnacji skóry. Witamina F zmniejsza napięcie warstwy rogowej, zmiękcza ją i przechodzi przez barierę naskórkową. Naturalne lipidy naskórka ciągle ulegają zniszczeniu, np. pod wpływem słońca i wolnych rodników oraz po zwykłym umyciu skóry detergentami lub mydłem. NNKT zastosowane miejscowo mogą włączać się w struktury błon korneocytów lub wbudowywać się w lipidy spoiwa międzykomórkowego uzupełniając ich niedobory.

Objawem niedoboru NNKT mogą być zaburzenia w funkcjonowaniu skóry, w wyniku których traci ona jędrność, marszczy się, wiotczeje, wykazuje objawy odwodnienia i wczesnego starzenia się.

 

Polecamy Krem tłusty tradycyjny wzbogacony o witaminy A, E, F