Witamina E

W dermatologii i kosmetyce stosowana jest w pielęgnacji skóry dojrzałej, zmęczonej i suchej. Stanowi naturalna ochronę przed „wolnymi rodnikami”, neutralizując ich destrukcyjne działanie wobec komórek zdrowych. Szeroko stosowana w preparatach do opalania i po opalaniu.

Nadmiar witaminy E w organizmie zdrowych ludzi ulega rozkładowi. Witamina E występuje tylko w roślinach. Jej bogatym źródłem są oleje roślinne, kiełki zbożowe oraz niektóre zioła (liście pokrzywy, mięty, mniszka lekarskiego i nasturcji). Jest odporna na działanie kwasów, zasad i wysokich temperatur. Należy ją chronić przed światłem i dostępem powietrza.