Trokserutyna (Troxerutin)

Substancja pochodzenia roślinnego, pochodna rutyny, należy do grupy bioflawonoidów. Znajduje swoje zastosowanie nie tylko w sumplementach diety, ale także jako składnik kosmetyków i preparatów leczniczych zwłaszcza do skóry naczyniowej i z trądzikiem różowatym. Spowalnia utlenianie witaminy C, tym samym przedłuża jej działanie. Wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Działa kojąco, przeciwzapalnie, łagodzi zaczerwienienia skóry i zmniejsza obrzęki. Jest antyoksydantem i działa przeciwzmarszczkowo.