Tokoferol (witamina E) (Tocopherol)

Naturalna witamina E pozyskiwana z tłuszczy roślinnych poprzez rafinację heksanem. Konserwant substancji tłuszczowych, rozpuszczalny w tłuszczach, nierozpuszczalny w wodzie. Zalecane stężenie w kosmetyku: 0,05 – 0,5%. Zapobiega i ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. Chroni przed utlenianiem, zmianą barwy i zapachu. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne i ujędrniające, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo. Wykazuje zdolność wbudowywania się w struktury lipidowe błon komórkowych i cementu międzykomórkowego warstwy rogowej, dzięki czemu wzmacnia barierę naskórkową. Chroni przed wnikaniem substancji obcych i transepidermalną utratą wody, co wpływa na poprawę nawilżenia skóry. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia ukrwienie skóry. Łagodzi podrażnienia i przyspiesza regenerację naskórka np. po poparzeniu słonecznym.