Sorbitol
Substancja hydrofilowa i nawilżająca. Naturalnie obecna w owocach, przede wszystkim w śliwkach, gruszkach, czereśniach i brzoskwiniach. Wykorzystywana w kosmetykach do pielęgnacji skóry, a także włosów. Wiąże wodę na powierzchni naskórka, dzięki czemu głęboko nawilża i nadaje skórze gładkości. Wpływa korzystnie na właściwości aplikacyjne preparatu zwiększając kleistość i zapobiegając jego wysychaniu. W przypadku kosmetyków ciekłych zapobiega krystalizacji emulsji przy ujściu z butelki. Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofilowych.