Skwalan z trzciny cukrowej



nagosq

33.00 zł

Kup na SKLEP.FITOMED.PL

Kategorie:

Opis produktu

Skwalan z trzciny cukrowej (Ecocert) jest cenną substancją oleistą, pochodną skwalenu obecnego w skórze ludzkiej i włosach. Skwalen jest składnikiem ludzkiego sebum (12-13%) oraz znajduje się w przestrzeni międzykomórkowej. Pełni w skórze funkcję emolientu i substancji nawilżającej. W miarę upływu lat, produkcja skwalenu spada, a skóra staje się odwodniona, nadwrażliwa i wiotka. Aby odbudowywać jego naturalny poziom i zachować młody wygląd, musimy aplikować go zewnętrznie. Ponieważ skwalen jest substancją nietrwałą, metodą fermentacji otrzymywany jest skwalan o podobnej strukturze do skwalenu, lecz trwały i biozgodny ze skórą ludzką. Pod względem właściwości kosmetycznych skwalan wykazuje takie samo działanie, a stosowany zewnętrznie nie ulega rozkładowi do niekorzystnych związków chemicznych. Skwalan zaliczany jest do luksusowych składników kosmetycznych, spotykanych głównie w ekskluzywnych kosmetykach. Jest on często wykorzystywany w kosmetykach japońskich.

Postać: ma lekką, transparentną konsystencję, jest bezzapachowy, posiada bardzo dobre właściwości sensoryczne.

Działanie: działanie oraz sensoryczne właściwości skwalanu sprawiają, że jest to wysoce pożądany surowiec kosmetyczny. Skwalan dostarcza substancje lipidowe do wewnątrz naskórka, które z łatwością mieszają się z naturalnym płaszczem lipidowym skóry i wykazują z nim biozgodność. Kosmetyki z dodatkiem skwalanu idealnie rozprowadzają się na powierzchni skóry i włosów, dobrze się wchłaniają i zwiększają przeznaskórkowy transport składników aktywnych w głąb skóry. Dlatego warto wzbogacać skwalan w witaminy i substancje aktywne rozpuszczalne w tłuszczach, dodawać do olejków i balsamów do ciała. Skwalan jest odporny na światło, stanowi naturalną ochronę przed promieniami UV.

Profil działania substancji lipidowych obecnych w skwalanie:

  • nawilżające – skwalan dostarcza lipidy odpowiedzialne za utrzymywanie ciekłej, uwodnionej struktury spoiwa międzykomórkowego. Dobrze nawilżona skóra jest miękka, elastyczna, wygładzona i bardziej odporna na suche powietrze,
  • regenerujące – skwalan dostarcza „zdrowe” lipidy uzupełniające braki w płaszczu lipidowym i naskórku. Następuje także wymiana uszkodzonych wolnymi rodnikami lipidów na nowe. Kompleksowe działanie regenerujące sprawia, iż poprawia się gęstość skóry, staje się ona bardziej jędrna. Skwalan pełni również rolę antyoksydantu, gdyż chroni własne lipidy naskórka przed wolnymi rodnikami i promieniami UV, zapobiega namnażaniu się bakterii i grzybów.

Skwalan z trzciny cukrowej zazwyczaj stosuje się w kosmetykach przeznaczonych:

  • do cery suchej,
  • do cery wrażliwej,
  • do cery mieszanej,
  • do cery trądzikowej (skwalan rozmiękcza wykwity trądzikowe, nie jest komedogenny),
  • do cery dojrzalej (począwszy od 25. roku życia ilość skwalenu w skórze maleje – około 50. roku życia zmniejsza się o trzy razy),
  • do ciała jako olejek,
  • do włosów i paznokci dla regeneracji i uzdrowienia,
  • do demakijażu oczu (nie zapycha gruczolików na powiekach).

Przykładowe zastosowanie: aby poprawić właściwości swoich ulubionych kosmetyków można je wzbogacać skwalanem, dodając do olejku lub kremu od 5 do 80%. Wskazane jest wzbogacenie skwalanem olejków do ciała i włosów.

Skład: substancje lipidowe podobne do lipidów obecnych w skórze ludzkiej o szerokim profilu działania.

Otrzymywanie skwalanu z trzciny cukrowej a dbanie o środowisko: dbałość o środowisko naturalne jest obecnie sprawą priorytetową. Zwracamy uwagę na zapobieganie wycinaniu lasów, mniejsze zużycie wody, jak również niższe wydzielanie dwutlenku węgla do atmosfery. Historia skwalanu zaczęła się od pozyskiwania go z wątroby rekina. Protesty konsumentów zmusiły producentów do zastąpienia go skwalanem roślinnym z oliwek. Obecnie najczystsza forma skwalanu jest pozyskiwana z brazylijskiej trzciny cukrowej. Dzięki dużej wydajności gruntu możliwe jest osiągnięcie szybszej regeneracji surowca. Uprawy brazylijskiej trzciny cukrowej nie zajmują przestrzeni pod uprawy żywności w przeciwieństwie do drzew oliwkowych.

Pojemność: 23 g

Podstawowe informacje

Typ cery

bardzo sucha, dojrzała, mieszana, sucha, trądzikowa, wrażliwa

Przeznaczenie

do ciała, do demakijażu, do twarzy, do włosów, pod makijaż

Działanie

nawilżające, odżywcze, rozjaśniające, regeneracyjne, łagodzące zmiany trądzikowe