Pozyskiwany z nasion rokitnika zwyczajnego (hippohoe rhamnoides). Jest to gęsta, czerwono pomarańczowa ciecz o charakterystycznym smaku i zapachu. Olej rokitnikowy należy do bardzo drogich olejów naturalnych o wysokiej zawartości witaminy E oraz witaminy F. Ma wszechstronne właściwości regeneracyjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i promieniochronne. Stosowany w kosmetykach regenerujących naskórek, przeciwstarzeniowych, przeciwsłonecznych i posłonecznych.