Liposomy są mikroskopijnymi pęcherzykami lecytyny, tworzącymi się spontanicznie w roztworze. Pęcherzyki te mają średnicę 20 nm, a ich powłoka jest zbudowana z podwójnej membrany lipidowej. Jeżeli lecytynę umieścimy w środowisku wodnym, to podczas specjalnego procesu tworzenia się liposomów do środka takiej kuleczki wejdą składniki tego roztworu. Większość składników kosmetycznych działa powierzchniowo (oleje mineralne) lub może się wbudowywać w warstwę rogową (oleje roślinne). Substancje rozpuszczalne w wodzie w ogóle nie przechodzą przez barierę naskórkową. Liposomy, wypełnione substancjami nawilżającymi i witaminami pokonują barierę naskórkową i wprowadzają je do głębszych warstw naskórka. W literaturze naukowej nie znaleźliśmy potwierdzenia negatywnego wpływu liposomów na działania wewnątrz skóry. Takie opinie często się pojawiają w literaturze popularnej. Owszem przenikają one przez barierą naskórkową, ale jest mało prawdopodobne, iż przedostają się do krwiobiegu.

Liposomy są to delikatne struktury i pod wpływem enzymów naskórkowych rozkładają się w różnych warstwach naskórka uwalniając ze swojego wnętrza substancje aktywne. Same liposomy czyli lecytyny są wchłaniane przez błony komórkowe lub lipidy spoiwa międzykomórkowego.

Cel zastosowania liposomów w kosmetyce i dermatologii jest różny. Zasadniczym celem stosowania liposomów w kosmetyce jest zapewnienie lepszych właściwości ochronnych skóry, utrzymanie właściwego uwodnienia naskórka oraz dostarczanie substancji aktywnych, które samodzielnie nie mogą pokonać bariery naskórkowej. Dzięki zbliżonej strukturze liposomów do membran komórkowych mogą one wnikać do wnętrza komórki i tam uwalniać swoją zawartość hydrofilową. Zamknięte w liposomach wyciągi ziołowe, kwas hialuronowy, proteiny, witaminy, wielocukry o właściwościach nawilżających zwiększają stopień uwodnienia komórki, poprawiają jej „kondycje” i metabolizm.